Ahad, 6 Januari 2013

kias cinta_suhaimi

ni lagu fevret waktu skolah menengah sampai matrik..minat giler2 ngan lagu ni..rilek, cool n stail..,Suhami nyanyi memg the best..lirik lagu ni mengingatkan kita akan kurniaan Allah yg terlalu byk..jom kta mengharap cinta Allah..semoga amal ibadah kita dterima-Nya

sumber: sini







Kias Cinta

Album : Kias Cinta
Munsyid : Mohd Suhaimi El-Fardie
sumber: http://liriknasyid.com


seandainya dunia tiada warna
tetap kan ku kagumi
indah maya alam ciptaanNya
kudratNya ku agungi

namun jalin warna
zahirlah sang pelangi
menyisih mendung menambat seri
terbias semua cahaya
nyata ilham di alam mimpi
betapa ku syukuri nikmatNya
ku pasti...

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tika dalam gelita
atau sepi kembara
dihadirkan rasa cinta
sisih segala duka
anugerah dariNya

hanyalah cintaNya
yang amat ku harapkan
tiada lain yang jadi rayuan
namun Dia Maha Mengerti
tak mampu insan bersendiri
menempuh dugaan yang menguji
naluri...

Tak akan ku persia
limpah rahmat Yang Esa
bagaikan jalinan warna
yang menyulam cahaya
biasan kasihNya

moga tak diuji
asyik cinta duniawi
mengharap teduh redha Illahi
kerna segala kurnia
hadirnya hanya pinjaman
sungguh ku syukuri kesempatan
bahagia..

senilagu:manis helma
senikata:atie
hakcipta:Hijjaz Records sdn. bhd

Halim - Dalam Sujud Cintaku | Official Lyric Video

kali ni kte jom layan lagu daripada halim devotees..lagu ni nasyid kontemporari, sgt bez..ambik la ibrah sebanyak mngkin daripada lagu ni..ingat, kita hidup di dunia ini hanya kerana Allah..dan segala nikmat yg kita terima merupakan ihsan daripada Allah semata-mata..maka gunakanlah ia untk berjuang dijalan Allah,,






Dalam Sujud Cintaku

Album :
Munsyid : Abd Halim - Devotees
sumber: http://liriknasyid.com


Kau berikanku segala-galanya
dan Kau mengujiku dengan cinta dunia
yang sungguh indah dan
Kau hiaskannya dengan intan permata
dengan jua wanita
dan kedudukan yang memalingkanku
daripada-Mu

Dalam menikmati kurniaan-Mu
tak terucap lafaz terima kasihku
namun untuk jadi yang terbaik
juga masih belum kumampu

Dalam sujud cintaku
fanaku diulit rindu
getirnya cemas di kalbu
takut hidup tanpa redha-Mu

Hanya kerna-Mu Tuhanku
aku hidup dan ku akan
kembali pada-Mu
hanya pada-Mu dalam
sujud cintaku.

Sabtu, 5 Januari 2013

perancangan 2013

segala puji hanyalah bagi Allah tuhan sekalian, selawat dan salam ke atas nabi junjungan Muhammda SAW, para-sahabat tabi-tabiin..alhamdulillah pada tahun baru yg segar ini jom kita tanamkan azam baru dan sama2 kita mmbuat perancangan sepanjang tahun. klu dlm blog yg satu lgi saya senaraikan sebanyak 38 matlamat yg perlu diselesaikan sepanjang tahun ini. blog mna tu? tu blog rahsia ak sbb ak x izzahkan dri ak dalm tu..ak sbg org lain..haaa
google img: hiasan

apa2 pun nk kongsikan bberapa perangcangan tahun baru ni..insyallah..dalam 39 matlamat 2013 yg sy tulis sy nk kongsikan satu yg menarik iaitu untuk menulis buku..alhamdulillah muqaddimah buku dh siap..sdg proses topic pertama buku itu..ditulis scra detail utk menarik minat pembaca..berkaitan dgn motivasi..berbekalkan nasihat drpd pensyarah TITAS, Ust Shauqi Othman(tanyalah ust Tv9). Ust kte klu nk menulis, kne la mula menulis, klu x smpai bila pun x menulis, beliau telah menulis bberapa buah buku termasuklah buku sejarah STPM, journalis dalam Majalah Solusi, buku antara adab dan syariah dan banyak lgi..boleh jd apa yg saya tulis adalah untuk bacaan saya sendiri..yg penting bukanlah hasil tulisan itu semata-mata, tp untuk menjadikan menulis ni suatu hiburan yg sy rse lebih membina berbanding berhibur dgn game dsb..sebb itu dlm post sebelum ni sy label kan bhwa satu-satu ilmu, hnya menjadi ilmu apabila disampaikan, jd smakin byk kita menyampaikan ilmu, smkin byklah ilmu kta...

perncangan kawen?yg ni xberani ak nk komen lebih2..akan menimbulkan byk persepsi dan andaian..tp klu dh rezeki xlari kemana..ad je tercatat dlm perancangan..cuma skg ni tgh pembinaan diri ke arah tu..klu tgok skg ni xda langsung ciri-ciri sorang ayah..men Pes la, dota la red Alert,,n mcm2 lg...caranya?mudah je, delete smua game2 yg ad pastu hiburan bertukar kearah penulisan..semlam main puas2 pastu delete..salah satu persediaan sorg ayah ni..hehe..nk jd matang kononnye,,tgk r nnt

secara keseluruhan semua perancangan 2013 sy adlah untk menjadi org lebih baik, dan menampal sgala kelompangan yg ada sepanjg tahun lalu..nak tau perancangan lebih detail??rahsie ..haa..yg penting smua org kne ad perancangan rapi sepanjg hari, menggu tahun...tp sy sendiri tidak menjanjikan kesemua 39 matlamat yg dibuat akn berjaya sepnuhnya..tp yg penting dgn list yg ada insyallah satu persatu boleh dicapai

sy nk kongsi semua perancangan detail susah juga....byk kowt.tp klu dah bjaye buat insyallah sy akn update mne2 matlamat yg tercapai.. insyallah

Jumaat, 4 Januari 2013

tanah runtuh kolej serumpun

Innalillah.. kejadian tanah runtuh berlaku sekitar jam 5.30 ptg di kolej serumpun..ad 7 buah moto jd mangsa..huhu.. salah sorang tuan moto adalh jiran sebelah bilik..kejadian ini dipercayai akibat hujan lebt yg turun sejak 2 jam sebelum kejadian.

Kepada tuan punya moto saya nasihatkan agar usahakan untuk claim dgn bendahari memandangkan xda waran ataupun peringatan untuk tidak meletakkan moto disitu..apa-apa pun saya mgucapkan takziah dan ini adalah salah satu kifarah daripada dosa-dosa kecil..


Allah SWT berfirman dalam al-Quran:

"Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. "(al-Baqarah 286)


hujan lebat turun sejak 2 jam


kenderaan lain dipindahkan ke tempat lebih selamat


gambar lebih dekat

Selasa, 1 Januari 2013

sambutan tahun baru-Ambang 13

Alhamdulillah bertemu lagi kita di tahun baru 2013..klu tahun lepas sy duduk di bilik dan online pd sambutan tahun baru, maklumlah masa tu malas nk bersosial lg, masa tu bahagia dgn dunia sendiri..haha. tp tahun ni sy pergi meluangkan masa dicelah-celah kesibukan exam utk pergi ke 'Ambang 13' di dataran Shah Alam..sebelah masjid negeri, Masjid Sultan Abd Aziz..

Sambutan ini sgt2 berbeza berbanding sambutan tahun baru sebelum ini..byk pengisian ilmiah dsampaikan. sambutan sgt mggalakan, ad lebih kurang 120,000 org yg hadir ke majlis Ambang 13..tp jgn salah faham, mesej utama Ambang 13 bukanlah menyambut tahun baru 2013, xda countdown pun pada pkul 12..mesej utama Ambang 13 supaya yg mgundi pemimpin yg betul pada PRU13.. turut sama berucap pd pembukaan mlm td adalah slh seorang exco PKR. menurut beliau program ini adalah untuk memberikan medium sambutan tahun baru tanpa maksiat..klu ditempat lain, 9 bulan slpas sambutan lahirlah anak yg xberbapak..

Alhamdulillah..sambutan kali ni lahir anak muda yg cintakan ilmu..dengan pengisian yg diberikan oleh UAI, Ust Bollywood, Ali XPDC, pierre andre, kamal  dan yg paling utama, Syeikh As-sobuni, ulama' daripada syiria..subhanallah.dpt tgok muka ulamak, rasa tenang je ble tgk...nabi kte 'ulama' warasatul ambiya'...ulama' waris nabi-nabi..

syeikh as-Sobuni berusia 86 tahun, ulama' syiria
antara pengisian yg diberikan syeikh Sobuni adalah beliau menyeru agar umat islam tahu isu-isu semasa di dunia..sy secara peribadi sgt2 bersetuju dgn pdgn beliau, kite lihat anak2 muda skrg ramai yg hilang arah tujuan.. ada yg tahu enjoy semata-mata balik lewat malam, hidup mcm lalang..

sabda nabi SAW:


“Sebentar lagi akan datang umat-umat yang berkerumunan ke atas kalian seperti kerumunannya orang-orang yang makan pada satu pinggan.” Maka seorang bertanya: “Apakah jumlah kami pada ketika itu sedikit?” Baginda s.a.w menjawab:

“Bahkan jumlah kamu pada saat itu ramai. Akan tetapi keadaan kamu seperti buih-buih di lautan. Dan sesunguhnya Allah akan mencabut dari (hati) musuh-musuh kamu rasa takut terhadap kamu serta akan ditimpakan (penyakit) al-Wahn di dalam hati-hati kamu.”

Para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah! Apakah al-Wahn?” Baginda menjawab: “Cinta kepada dunia dan takut mati.”

umat islam pada akhir zaman kte nabi ibarat buih2 dilautan..sgguh ramai tetapi dihanyut kan oleh air dan akhirnya pecah..syeikh as-Sobuni juga menyeru seluruh anak-anak muda supaya berjihad di jalan Allah, org bukan islam hebat sebab mereka bekerja keras, apa terjadi pada ummat islam skg ni adalah ramai antara mereka yg tidur..syeikh as-Sobuni yg berumur 86 thun ini berhrp umurnya bleh sampi sehingga 120 tahun krn beliau risau masih kurg bekalan utk di akhirat..byangkan hidup beliau telah diserahkan sepenuhnya untuk ummat islam tetapi masih merasa tidak cukup bekalan untuk hari akhirat..bagaimana pula kita?penting untuk kita membuat persiapan utk ke alam akhirat kelak..

menurut syeikh as-Sobuni, keluarga beliau memg pembuat sabun cuci pakaian,(xpasti smada beliau melawak), tpi jgn pula nak cuci baju pun nk jumpa dy(dy kte..haha)tp dy adalah pencuci hati-hati manusia..dgn umur yg sebegitu lanjut, nak bergrak pun susah..tp masih gagah untk mnyampai. mesej-mesej perjuangan..subhanallah.


pengisian lain turut diberikan oleh ust azhar idrus dgn lawak2 yg tahap mengalahkan raja lawak..UAI turut digandingkan bersama pemain bola sepak malaysia wan zack haikal, wan zack tanya adakah haram utk kita menyokong kelab Manchester United, memadangkan logo MU ada lambang syaitan..nk tau jawapan????sila tgk youtube..haha, apa yg saya faham mnurut jwpn UAI adalah, sokong MU x haram..tp haram bila kita pakai logo syaitan..nk tau ulasan panjang tgok la utube ea..byk lg soalan dan pengisian ttp masa x mengizinkan..lagi pun dah letih dh menaip ni..ap yg penting mulai tahun ni kta mesti membudayakan ilmu..termasuklah mencari, menganalisis, dan mengmbangkan ilmu.. stakat ni dulu entry kli ni..lpas ni sy nak post perancangan saya sepanjang tahun 2013..