Ahad, 9 Februari 2014

Selfie

Adakah selfie satu kebanggaan atau kehinaan?

Kelebihan golongan selfie ini secara psikologinya adalah mereka merupakan individu yang memiliki sifat keyakinan yang tinggi. Namun demikian, selfie secara tidak langsung menunjukkan sifat individualistik bagi penggemarnya. Personaliti golongan-golongan selfie ini lebih mementingkan diri namun ia tidaklah menggambarkan keseluruhan penggermar selfie. Kita juga memahami bahawa selfie ini wujud kerana tidak ada pembantu yg boleh menangkap gambar untuk mereka, maka terjadilah selfie. Frasa 'selifish' dari pada bahasa inggeris bukanlah bermaksud 'menjual ikan', tetapi bermaksud pentingkan diri.

Bagi selfie yang berjaya, ia telah memartabatkan sesuatu seni iaitu seni gambar. Setiap gambar mempunyai nilai yang tersendiri, ada yg sanggup membeli gambar dengan jutaan ringgit padahal pada mata kasar yang lain ia tidaklah secantik-manapun, ada yang melihat sesuatu gambar yang sangat cantik, tetapi tidak bernilai. Ada yang sanggup membeli camera puluhan ribu ringgit, tetapi hasil gambarnya juga tidak seberapa. Ada yg hanya menggunakan camera daripada telefon genggam, tetapi hasilnya sangat menakjubkan bahkan bernilai. Maka bagi golongan selfie yang berjaya, anda secara semula-jadi memilik bakat seni yang perlu dikembangkan dan mungkin anda boleh pergi lebih jauh bersama seni yang anda miliki.

Kembali kepada persoalan samada selfie ini satu kebanggaan atau kehinaan? Selfie ini menunjukkan keyakinan dan kebanyakkan artis juga menggunakan kaaedah ini dan ia melambangkan keyakinan para artis di dalam instagram terutamananya mahupun dalam laman web sosial yang lain. Maka ia sesuatu yang positif bagi golongan selfie yang meningkatkan keyakinan dalam diri individu tersebut. Tapi jangan lupa menilai bahawa golongan-golongan ini merupakan golongan rupawan, seperti mana yang pernah dihurai sebelum ini rupa manusia juga mencorak psikologi manusia. Golongan rupawan dikatakan lebih berkeyakinan. Disebabkan oleh rupa seseorang maka suasana, layanan dan pergaulan sosial disekitarnya juga berbeza. Secara keseluruhannya, apa yg saya ingin katakan secara ringkas adalah selfie sesuatu yg baik bagi golongan rupawan secara psikologinya.

Berlainan pula halnya bila seseorang yg bukan rupawan, lumrah manusia ini suka dengan sesuatu yg indah, cantik, dan selesa untuk dipandang. Selfie bagi golongan bukan rupawan(bukan juga hodoh) tidaklah menimbulkan kehinaan. Namun adalah sesuatu yang hina bagi selfie yang hodoh. HAHA. Cuma sifat tidak mahu perselisihan daripada orang lain yang melihat gambar selfie tersebut tidak mahu menghina secara terang-terangan, tetapi dalam hati bercakap mengutuk kehodohannya. Apa yg saya cuba sampaikan adalah, bukan tidak boleh golongan hodoh untuk berselfie, ia baik untuk keyakinan, akan tetapi kita perlu berselfie seadanya dan jangan berlebihan. Jika berlebihan akan ada suara sumbang pada orang lain yang menghina anda secara senyap. Apa yang boleh anda lakukan adalah dengan mengelak selfie dan bergambar secara berkumpulan.

Apa-apa pun ini adalah negara demokrasi, bebas melakukan apa-apa tanpa melanggar hak asasi orang lain. Kita tidak membincangkan selfie berdasarkan hukum-hakan agama yang mungkin banyak perkara yang perlu kita patuhi contohnya dari segi adab .Kita membincangkan selfie hanya berdasarkan persepsi semata-mata, adakalanya ia betul dan adakalanya salah.

sekadar hiasan
 sumber; google image

Tiada ulasan:

Catat Ulasan