Selasa, 12 Ogos 2014

Lelaki

Tidak semua lelaki itu sama, tetapi setiap lelaki itu ada persamaan. Boleh jadi tulisan ini mewakili kesemua sifat lelaki, boleh jadi hanya sebahagian daripada lelaki. Hanya sebagai permerhati dari salah satu sudut ruang kehidupan :)

Lelaki itu diciptakan dengan kekuatan fizikal, bahkan juga kekuatan hati. Diberikan kepadanya beban yang berat, akan didiamkan kepenatan dan kepayahan yang dilalui dengan seribu bahasa. Lumrahnya seorang yang diberi amanah untuk menyuburkan kehidupan keluarga ketika di dunia dan menyelamatkan saudara perempuannya daripada api neraka diakhirat kela. Seharusnya, seorang yang sentiasa diberi mandat kepercayaan untuk memimpin harus nampak tenang dipermukaan. Menerima seberapa banyak bebanan masalah, tetap tersembunyi oleh ekspresi muka.

Bila lelaki sedang diam, seringkali perempuan mentafsirkan bahawa lelaki itu sedang marah. Sebenarnya, ia bukan begitu, lelaki akan diam untuk menyelesaikan masalah. Diam bermaksud dia sedang berfikir dan memang lelaki akan membuat keputusan itu dengan diam, berfikir dan akhirnya membuat keputusan bukan berdasarkan emosi. Lelaki secara lumrahnya juga lebih tenang. Lumrah seorang pemimpin untuk menjadi orang paling tenang diantara yang paling tenang. Saat paling getir sekalipun masih mampu mengawal segenap emosi. Boleh membuat keputusan dengan lebih baik ketika seluruh dunia sudah mula mengecam. Di situ nilainya kelayakan sebagai pemimpin.

Ya, tidak mungkin lelaki terlalu sempurna. Pasti ada sebab mengapa Allah swt melengkapkan Nabi Adam a.s dengan Hawa.

Corak berfikir lelaki terlalu lurus dan besar. Tidak memikirkan soal-soal picisan yang boleh membantutkan keputusan dan hanya berdasarkan logik akal. Dia merancang untuk membina satu bangunan yang tinggi, megah dan indah, tanpa memikirkan bahawa semakin gah bangunan itu jika roboh akan lebih menyakitkan. Semakin gah bangunan itu, semakin banyak dugaan yang perlu dihadapi sedangkan mereka tidak bersedia jika berlaku sebarang kemungkinan. Lalu tidak lama selepas itu bangunan pun roboh. Bangunan yg dahulunya tinggi dan megah sangat jelas kelihatan oleh orang sekeliling kini hilang dari pandangan mata. sebab itulah Allah swt menciptakan hawa untuk melengkapi kehidupan adam. Hawa diciptakan lebih teliti dalam banyak perkara, boleh melihat lebih jelas kebarangkalian yang mungkin berlaku dalam kehidupan.

gambar hiasan
sumber: twitter

Tiada ulasan:

Catat Ulasan