Sabtu, 30 Ogos 2014

Merdeka Seribu Satu Erti

Malam ni merupakan 'Malam Maksiat' yang disambut oleh rakyat Malaysia diseluruh pelusuk tanah air. 57 tahun kita merdeka, saban tahun kita dididik dengan sambutan maksiat pada malam 31 Ogos. Apakah makna merdeka yang sebenar? Bagaimana cara penghayatan yang harus dilakukan?Adakah dengan berpegangan tangan dengan yang bukan mahram, ataupun berhimpun untuk bergembira sambil membonceng yang bukan mahram, ataupun berhibur dengan pesta muda-mudi yang diadakan diseluruh pelusuk negara?

Tidak! Ia bukan sekadar itu, kemerdekaan memerlukan penghayatan yang mendalam dengan perasaan cinta akan negara. Mengibarkan bendera setinggi langit, melaungkan laungan kemerdekaan, itu semua hanyalah simbol kemerdekaan. Yang lebih penting daripada simbol itu adalah semangat perjuangan kita untuk terus bebas dari segenap sudut kehidpan. Sudah tiba masanya selepas tempoh matang negara kita Malaysia perlu bebas dari segala bentuk jajahan.

Malaysia harus berdiri sendiri untuk lebih gah di mata dunia, identiti kita perlu diperkasakan, biarlah adab kita selaku negara islam diketengahkan, jangan biarkan hiburan yang melampau terus menjajah minda anak muda.

Kita harus berani dalam menyampaikan mesej kemanan, adakah kita bangga negara kita merdeka sedangkan kita membiarkan saudara seislam kita terbiar dan tertindas di seluruh duania? Sampai  bila umat islam di Rohingya akan ditindas. Sampai bila kita mahu kekejaman Zionis terhadap penduduk Palestin ter berlaku. Begitu juga nasib sunni di Syria, umat Islam di selantan Thai. Ini satu amanah dan tanggungjawab setiap manusia khususnya warganegara Malaysia yang sudah dikurniakan kelebihan, kita ada ruang untuk bersuara, kita harus sedar walaupun mereka bukan dari bangsa kita, tapi mereka juga manusia seperti kita, ada keluarga, ada hati dan perasaan.

Dalam dunia yang penuh carabaran ini sedar ataupun tidak kita bakal mengadapi perperangan yang bukan lagi berbentuk senjata api, tetapi berbentuk ekonomi, penyakit berjangkit(biological weapon), budaya dan banyak lagi. Oleh hal yang demikian, anak-anak muda harus dipersiapkkan dengan kelengkapan yang secukupnya dalam menentang serangan ini. Minda anak muda harus diperkuatkan dengan ilmu pengetahuan untuk memajukan negara dalam pelbagai sektor dalam negara dan kepakaran dalam ekonomi agar ekonomi negara tidak sewenang-wenangnya diperkotak-katikkan oleh orang luar. Begitu juga kepakaran-kepakaran lain seperti dunia kedotoran, negara-negara yang lemah sering diancam oleh 'biological weapon' melalui penyakit berjangkit. Senjata ini boleh memusnahkan sesebuah negara tanpa menggunakan peluru berpandu ataupun apa sahaja senjata api. Demikian juga dunia globalisasi kini telah membawa masuk senjata budaya, anak-anak muda kini sudah tiada wawasan dan aspirasi, dididik dengan budaya hedonisme iaitu budaya hiburan yang melampau, sehingga maksiat berleluasa. Inilah senajata  yang mempu membunuh negara secara perlahan-lahan dan akhirnya merdeka hanya tinggal laungan, negara pula tergadai dan sendiri menjadi papa kedana.

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 57, merdeka minda, budaya, ekonomi, dan merdeka identiti.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan