Isnin, 23 Jun 2014

Titik pertemuan

Seringkali terjadi orang merasakan mereka berilmu mengganggap mereka sentiasa benar lalu mereka menghentam sesetengah golongan, dalam masa yang sama terjadi juga golongan yang tidak tahu mereka itu berada ditempat yang salah, lalu mereka berkeyakinan bahawa mereka berada ditempat yang benar, maka tidak dihiraukan setiap hentaman daripada golongan yang lebih berilmu. Maka hari ini saya mahu utarakan sedikit ke-songsang-an dalam corak fikir beberapa pihak khususnya dalam mengendalikan percanggahan pandangan. Harus diingatkan percanggahan pendapat ini bukan untuk perkara-perkara yang dasar, tetapi perkara cabang yang dibolehkan untuk berbeza pandangan.

Selalu terjadi percanggahan pendapat dalam apa jua situasi, sama ada berbeza pandangan politik, hukum-hakam agama, pembawaan ideologi dsb. Bahkan perbezaan pandangan ini merupakan perkara yang sentiasa akan ada melainkan perkara-perkara dasar. Lalu apa yang harus kita lakukan? Adakah kita perlu berbangga pada kedudukan kita?Adakah perlu kita merasakan diri kita sentiasa benar?Adakah perlu kita memburuk-burukkan identiti pihak lain?

Kita seharusnya boleh berbangga dengan apa sahaja pembawaan kita, boleh juga memperjuangkan padangan kita bahawa pendapat kita adalah yang paling benar asalkan masih berada pada landasan ilmu. Cuma apa yang kita tidak boleh lakukan adalah menghina dan menganggap pandangan orang lain adalah bodoh semuanya. Harus kita fahami bahawa jawapan mereka itu adalah melalui kefahaman mereka. Bukan kerana mereka kurang faham, bahkan mereka lebih faham tetapi dalam  aspek dan pandangan yang sedikit berbeza. 

Fatwa gelatin babi yang dikatakan halal oleh Syeikh Yusuf al-Qardhawi disanggah oleh Ust Kazim Elias. Jadi apakah perlu kita mengatakan salah seorang daripada mereka bodoh kerana bercanggah pendapat? Seharusnya kita bersifat lebih terbuka dan lebih murni dalam mendengar pendapat yang pelbagai. Umat islam khususnya berfikir secara lebih bulat, dalam erti kata lain melihat daripada pelbagai perspektif yang lebih variasi. 

Kita harus memahami pasti akan ada golongan yang memberi fatwa yang keras terhadap sesuatu isu. Kerasnya sesuatu fatwa isu adalah berdasarkan situasi yang dilalui oleh golongan tersebut. Sebagai contoh isu azan subuh. Ketika ada pihak yang membenarkan azan subuh untuk tidak dilaungkan secara kuat, akan ada juga pihak yang mewajibkan azan subuh dilaungkan secara kuat. Di negara Arab khususnya mereka mempunyai penduduk islam sebanyak 95 peratus. Maka bagi mereka melaungkan azan itu adalah sesuatu yang mustahak. Dan jangan pula diguakan fatwa begini ditempat yang umat islam tidak sampai 5 peratus. Inilah sebabnya setiap suatu perkara itu tidak akan sentiasa sama pandangannya kerana setiap individu diciptakan situasi yang berlainan.

Cuma yang menjadi masalah tentang perbezaan pandangan adalah jika ia terlalu kontra dan melanggar batas kefahaman antara dua pihak. Contohnya, apabila satu pihak mempertahankan Rasul dan para sabahat baginda, satu pihak yang lain pula memerangi golongan yang mempertahankan para sahabat. Ini percanggahan yang kontra yang tidak ada titik pertemuan.

Namun tetap ada jalan untuk menyelesaikan masalah ini, iaitu dengan kekal bersama prisip yang dipegang, sambil membiarkan percanggahan itu berlalu kepada pihak yang lain. Berdialog sudah cukup untuk mengutarakan pandangan kita, terpulang kepada penerimaan satu pihak lagi.

Kelemahan umat islam adalah mereka terlalu kasar memikirkan agama. Ada juga pihak yang terlalu melihat kepada perbezaan sedangakan islam tidak sebegitu. Bahkan islam lebih meraikan kepelbagaian pandangan, islam itu lebih indah dari apa yang kita bayangkan. Seharusnya kita lebih menumpukan kepada toleransi, mencari titik persamaan antara satu sama lain. Bagaimana untuk kita merasau kemanisan beragama itu jika kita tidak mahu hidup dengan kemurnian agama. Maka seharusnya golongan yang sudah kenal kemurnian dan kemanisan beragama perlu lebih lantang dalam menyuarakan pandangan, bukan membiarkan persilangan itu terus-menerus berlaku.

gambar hiasan
sumber: twitter

Tiada ulasan:

Catat Ulasan